Γραμμή καταγγελιών για τα παράνομα φυτοφάρμακα: 800 11 39 100
Πρόγραμμα Διαχείρισης Κενών φιαλών φ.π. 2023-10-02T16:50:35+00:00

Το πρόγραμμα συλλογής κενών πλαστικών φιαλών φ.π.

Το πρόγραμμα εφαρμόστηκε πιλοτικά από το 2013 έως το 2021 σε συνεργασία με ενδιαφερόμενους Δήμους ανά την Ελλάδα, την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), τα τοπικά γεωπονικά καταστήματα και τις αρμόδιες ΔΑΟΚ.

Την εποπτεία του προγράμματος είχε ειδική ομάδα εργασίας από εκπροσώπους του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (EOAN), του ΥπΑΑΤ, της ΕΕΑΑ και του ΕΣΥΦ με σκοπό τη συνεχή αξιολόγηση των δεδομένων και την πρόταση βελτιώσεων, προκειμένου να αποκτήσει πανελλαδική εμβέλεια και συμμετοχή.

Ο στόχος ήταν να εξασφαλίζεται το τριπλό ξέπλυμα των φιαλών, ο έλεγχος κατά τη συλλογή και η προώθηση στην ανακύκλωση μέσα από ειδικό ρεύμα διαχείρισης.

Τα βήματα υλοποίησης του προγράμματος ήταν τα εξής:

  1. Ένταξη ενδιαφερόμενων Δήμων στο επιχειρησιακό πλάνο του προγράμματος (έναρξη έτους). Έγκριση από τον ΕΟΑΝ. Υπογραφή ιδιωτικού συμφωνητικού με τον ΕΣΥΦ.
  2. Ενημέρωση των αγροτών για τα βήματα του προγράμματος και εκπαίδευση (επίδειξη) στην ορθή διαδικασία τριπλού ξεπλύματος των φιαλών, από τον ΕΣΥΦ.
  3. Διανομή ειδικών σάκων (διαφανείς και μεγάλου όγκου) σε κάθε παραγωγό μαζί με ενημερωτικό φυλλάδιο, από τα καταστήματα αγροεφοδίων.
  4. Ο κάθε αγρότης ξεπλένει σύμφωνα με τις οδηγίες 3 φορές τις κενές φιάλες και τις τοποθετεί καθαρές και στεγνές εντός του σάκου. Τα πώματα συλλέγονται σε ξεχωριστή πλαστική σακούλα. Ο σάκος αποθηκεύεται προσωρινά στην αποθήκη του μέχρι να γεμίσει.
  5. Ο κάθε Δήμος ορίζει τα σημεία συλλογών, όπου θα συλλέγονται 2 φορές το χρόνο και κατόπιν ενημέρωσης, οι σάκοι με τις καθαρές φιάλες. Εκείνες τις ημέρες, ο Δήμος διαθέτει απορριμματοφόρο ανακύκλωσης ή φορτηγό για την άμεση φόρτωση των σάκων ανά σημείο*.
  6. Στα σημεία συλλογής διενεργείται μακροσκοπικός έλεγχος της καθαρότητας από υπεύθυνους ελεγκτές (εκπρόσωποι από καταστήματα αγροεφοδίων ή/και από Σύλλογο Γεωπόνων, καταρτισμένο προσωπικό) και καταγραφή των στοιχείων των αγροτών που συμμετέχουν.
  7. Μεταφορά των ελεγμένων σάκων στο κοντινότερο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), με απορριμματοφόρο ή φορτηγό του Δήμου.
  8. Στο τέλος του έτους, κάθε αγρότης που συμμετείχε λαμβάνει βεβαίωση συμμετοχής από τον ΕΣΥΦ και την ΕΕΑΑ.
* Ειδικοί κάδοι έχουν τοποθετηθεί σε καταστήματα αγροεφοδίων στους Δήμους Πέλλας και Βέροιας (όχι σε όλα τα καταστήματα). Ο έλεγχος των σάκων γίνεται από τον υπεύθυνο του καταστήματος και η αποκομιδή από το Δήμο.

Το πρόγραμμα εφαρμόστηκε στις παρακάτω περιοχές:
Κιλελέρ, Αγιά, Ελασσόνα, Λάρισα, Τέμπη, Τύρναβος, Φάρσαλα, Βέροια, Νάουσα, Ηράκλεια Σερρών, Πέλλα, Νιγρίτα, Μουζάκι, Παλαμάς, Φαρκαδόνα, Πρέβεζα, Ιωάννινα, Ζίτσα, Μέγαρα, Επίδαυρος.

Καθώς επίσης και από συνεταιρισμούς  και ομάδες παραγωγών όπως:
ο ΑΣ ΘΕΣΤΟ (Ν.Λάρισας) και η ΣΕΚΕ ΑΕ (Ξάνθη, Κομοτηνή, Σέρρες), ΑΣ Ζαγοράς (Ζαγορά),
7Grapes (Κιάτο), η ΑγροΑνάπτυξη (Ελάτεια),
αλλά και ιδιώτες όπως η ΑΒΕΚ Νομικός (Δομοκός, Φάρσαλα) και η PUMMARO (Γαστούνη).

Πλέον, με την ολοκλήρωση του πιλοτικού προγράμματος, προτεραιότητα του ΕΣΥΦ είναι η επίλυση του σημαντικού προβλήματος της συλλογής κενών πλαστικών φιαλών φ.π. που συνδέεται άμεσα με την ανθρώπινη υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος.

Λύση για την ασφαλή συλλογή αναμένεται να δώσει η έγκριση από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) του συλλογικού συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης συσκευασιών φυτοπροστατευτικών προϊόντων με το διακριτικό όνομα «CYCLOS».