Η κοινή προσπάθεια του Ε.ΣΥ.Φ, της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α.), των συνεργαζόμενων Δήμων και γεωτεχνικών φορέων συνεχίζεται. Τον Ιούλιο του 2015 πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες συλλογές κενών φιαλών στους Δήμους της ΠΕ Λάρισας. Περισσότεροι από 500 παραγωγοί των Δήμων Αγιάς, Κιλελέρ, Λάρισας, Τεμπών, Φαρσάλων και από φέτος της Ελασσόνας, παρέδωσαν τριπλά ξεπλυμένες κενές φιάλες φ.π. εντός των ειδικών σακουλών που προμηθεύουν τα καταστήματα γεωργικών εφοδίων των Δήμων. Οι φιάλες παραδόθηκαν στα προκαθορισμένα σημεία συλλογής σε απορριμματοφόρο ανακύκλωσης του ΦΟΔΣΑ Ν. Λάρισας. Απόδειξη της επιτυχίας του προγράμματος είναι αφενός η αύξηση των συμμετοχών σε σχέση με το 2014, αφετέρου το γεγονός ότι παραλήφθηκαν πολύ καθαρά πλαστικά.
Από το 2015 εξάλλου, στο πρόγραμμα συμμετέχουν και οι Δήμοι Βέροιας και Μεγαρέων. Και εκεί αφού πραγματοποιήθηκαν από τον Ε.ΣΥ.Φ ενημερώσεις και εκπαιδεύσεις ομάδων παραγωγών και συνεταιρισμών για το τριπλό ξέπλυμα και τις ορθές γεωργικές πρακτικές, συλλέχθηκαν με επιτυχία οι πρώτες ποσότητες καθαρών πλαστικών φιαλών φ.π. Παράλληλα, τρέχουν οι συλλογές στο Συνεταιρισμό Άρνισσας και στη Συνεταιριστική Ένωση Καπνοπαραγωγών Ελλάδος (Σ.Ε.Κ.Ε. Α.Ε.)
Στο τέλος του έτους, ο κάθε παραγωγός που ολοκλήρωσε επιτυχώς το πρόγραμμα θα λάβει βεβαίωση συμμετοχής.
ΑΠΟΨΗ
Βασίλης Παπαδόπουλος, Αντιδήμαρχος Καθαριότητας – Ανακύκλωσης Δήμου Βέροιας
Το θέμα της ορθής διαχείρισης των κενών συσκευασιών φυτοπροστατευτικών προϊόντων αποτελεί μέλημά μου από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων μου. Προερχόμενος από αγροτική περιοχή, έρχομαι καθημερινά αντιμέτωπος με την ανεξέλεγκτη απόρριψή τους στα σημεία πλήρωσης των αγροτικών βυτίων με νερό. Οι καταγγελίες που υποβάλλονται στην υπηρεσία μας από τους πολίτες είναι πολλές.
Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος, Καθαριότητας & Πολιτικής Προστασίας, της οποίας είμαι υπεύθυνος, ξεκίνησε σειρά επαφών με τον Ε.ΣΥ.Φ και την Ε.Ε.Α.Α., για να διασφαλιστούν όλα τα προαπαιτούμενα, ώστε το πιλοτικό πρόγραμμα να εφαρμοστεί και στην περιοχή μας.
Στο Δημαρχείο της πόλης μας πραγματοποιήθηκε, το Δεκέμβριο του 2014 η πρώτη συνάντηση των εμπλεκομένων φορέων της ΠΕ Ημαθίας και της ΔΑΟΚ, αγροτικών συνεταιρισμών, καταστημάτων πώλησης γεωργικών φαρμάκων, αγροτών και προέδρων Τοπικών και Δημοτικών Κοινοτήτων.
Στη συνέχεια και με την αρωγή του Ε.ΣΥ.Φ και της ΔΑΟΚ / ΠΕ Ημαθίας ακολούθησαν ενημερωτικές συναντήσεις στις κύριες τοπικές κοινότητες της περιοχής μας. Παράλληλα δημοσιεύαμε καθημερινά δελτία τύπου και παρείχαμε οδηγίες εφαρμογής του σε κάθε ενδιαφερόμενο. Στόχος τόσο δικός μας, όσο και των συναδέλφων Προέδρων των Δ.Κ. και Τ.Κ. η διάδοση του προγράμματος και η προτροπή και ευαισθητοποίηση του αγροτικού πληθυσμού, ώστε να δώσει λύση στα κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα που δημιουργούν οι λάθος πρακτικές που ακολουθούνται. Ειδικοί σάκοι συλλογής των κενών συσκευασιών διανεμήθηκαν από τη διεύθυνσή μας στα καταστήματα πώλησης των γεωργικών φαρμάκων, στους αγροτικούς συνεταιρισμούς και κατόπιν στους αγρότες.
Στις 10 Σεπτεμβρίου 2015, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συλλογή των κενών συσκευασιών φ.π., παρουσία των εκπροσώπων του Ε.ΣΥ.Φ της Ε.Ε.Α.Α. Α.Ε. και του Συλλόγου Γεωπόνων του Νομού Ημαθίας. Παρά την ισχυρή βροχή ο κόσμος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά μας, γεγονός που μας έδωσε επιπλέον κίνητρο για εντατικοποίηση των προσπαθειών μας ώστε να αυξηθεί το ποσοστό των συμμετεχόντων στο πιλοτικό πρόγραμμα.
Η συμμετοχή του συνόλου του αγροτικού κόσμου στο πρόγραμμα είναι επιβεβλημένη και πρότασή μας είναι η άμεση σύνδεση της υποχρέωσης της ορθής διαχείρισης των κενών συσκευασιών φυτοπροστατευτικών προϊόντων με τις παρεχόμενες πιστοποιήσεις και επιδοτήσεις που λαμβάνει ο κάθε αγρότης, καθώς και η επέκτασή του και στις υπόλοιπες μορφές συσκευασιών που δεν περιλαμβάνονται αυτή τη στιγμή στο πιλοτικό πρόγραμμα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είναι ευθύνη όλων μας να κάνουμε το περιβάλλον καλύτερο για μας και για τα παιδιά μας.
Σας ευχαριστούμε όλους. «Ραντεβού» με παλιούς και νέους συμμετέχοντες στην επόμενη συλλογή.